Dan Sociu la Club Literar Chişinău

28 iulie 2007. Club Literar Chişinău

invitat Dan SOCIU

am încercat să-mi notez ce s-a vorbit la şedinţă, dar după al 4-lea vorbitor am renunţat. poate postez mai târziu la comentarii ce/cum s-a discutat pe marginea poeziilor lui Dan Sociu. un lucru aş vrea să menţionez – a fost o şedinţă interesantă şi a durat cam vreo 2 ore. Nu prea s-a reuşit să lucrăm aplicat pe text, de obicei  la şedinţe sunt multiplicate textele citite de autor şi aproape fiecare are în faţa un exemplar şi poate rupe în stânga şi-n dreapta – ce e bine şi ce nu e bine. Am facut nişte poze dar au ieşit aiurea, aşa că le postez aici pe cele mai reuşite, sper să nu se supere nimeni. Am uitat să spun că şedinţa a fost moderată de Dumitru Crudu, vorbitori: Grigore Chiper, Vasile Gârneţ, Emilian Galaicu-Păun, Irina Nechit, Constanţa Popa, Hose Pablo, Vadim Vasiliu, Vladimir Us, Corina Rezneac ş.a.
DECI rog cei care au fost prezenţi la şedinţă, să mai lase vreun comentariu în lăgătură cu acest subiect. 

sociu-la-chisinau.jpg

Vadim Vasiliu, Dan Sociu, Dumitru Crudu şi Adina

pe una din străzile Chişinăului

sociu-la-chisinau2.jpg

Clubul literar de la Chişinău în şedinţă

sociu-la-chisinau3.jpg

poetul Dan Sociu

sociu-la-chisinau4.jpg

Alexandru Cosmescu

sociu-la-chisinau5.jpg

Emilian Galaicu-Păun

sociu-la-chisinau6.jpg

vedere generală

Anunțuri

10 comentarii

 1. La Chisinau, Sociu a fost mult mai deschis spre comunicare decat ma asteptam. Sedinta de la Club a fost interesanta in sensul in care l/am putut auzi citindu/si textele, si am avut ocazia de a asculta un poem nou, despre Bunica. Poezia asta a fost o descoperire pentru mine, sau mai bine zis finalul ei, in care Sociu introduce o ierrahizare a puterilor ceresti: serafimi, heruvimi ingeri etc. Eu aveam impresia, falsa probabil, ca asemenea lucruri nu mai merg astazi in poezie, dar uite ca totul depinde de formulare, de metoda. Poate revin mai tarziu cu detalii

  Răspunde

 2. nu prea inteles cum a ajuns acest post din numele meu pe blog. oricum, andrei gamart e autorul. cat despre vizita lui sociu – cred ca sedinta de club a fost un fel de record in timp – a durat vreo 2 ore jumatate si a continuat si dupa 🙂
  mie mi-a placut

  Răspunde

 3. Grigore Chiper a menţionat că poezia lui Dan Sociu balansează pe un teren riscant între ceea ce reprezintă terenul poeziei din totdeauna şi realitatea. Cu toate astea D. Sociu nu cade în banalităţi descriptive, dar nici nu teoretizează la modul abstract. De asemenea este de remarcat în Cântece excesive – migrarea între cele 2 teme esenţiale: eros şi thanatos – zone noi pentru poetica lui S.

  Vasile Gârneţ a observat la DS o tehnică a scriiturii foarte bună, ştie să înceapă un text, ştie să-l încheie la timp, nu face abuz de spontanietate aşa cum o fac mulţi scriitori din Chişinău, care, de altfel, mimează discursul poeziei doomiiste de peste Prut, lor însă le lipseşte tehnica….. (alte observaţii pe marginea celor citite la club: construcţii reci, face uz de un topos curent, cum ar fi: gara, cabinetul ginecologic, crizele ş.a.m.d.

  La care DS a consimţit, că într-adevăr mizează pe o muzicalitate a textului, că tehnica e foarte importantă în scriitură, că unii exhibă tehnica pe când alţii o ascund (cazul lui)

  Emilian Galaicu-Păun a adăugat menţionând că e interesant acest gen de poezie care obţine o simbioză dintr-un stil aproape oral şi o tehnică foarte bună. Pe alocuri găseşti în acelaşi text 3-4 istorioare, fraze bine calculat/scrise la care te împiedici, la care se aprinde o scânteie şi te face să urmezi mai departe discursul. De aici se observă o viteză în text şi o alta în exterior.
  De la Fratele Păduche încoace, în Cântece excesive capătă mai mult teren „scriitura”.

  Dumitru Crudu – poetica lui DS nu e neapărat o descriere a unui cotidian, ea porneşte de la experienţele personale, de aici vine şi caracterul autentic al scriiturii.

  Răspunde

 4. Vasile Gîrneţ are dreptate. Din păcate multora din RM ne lipseşte tehnica. Nu vă spuneam eu mereu că tehnica e importantă? Nu spuneam eu că lucrez cu creionul chimic pe texte? Iată tehnica. Iar Sociu are dreptate.
  Eh, cînd vă văd atît de pasionaţi, mă cuprinde aşa un dor de casă…
  Alex, ce atent eşti tu acolo, ha-ha. Mult aş fi vrut să vă fiu şi eu alături, dar asta nu se va întîmpla niciodată, m-am obişnuit deja. Dar să mai puneţi poze, îmi place mult să aflu de aici ce se petrece cu voi

  Răspunde

 5. Dmitri, am auzit ca ti-a placut cum arata antologia… ma intrebam si eu de unde o ai , dar asta asa, un fel de tic melodramatic. Iar despre tehnica, Vasile Garnet are si nu are dreptate, parerea mea. Aproape toti din cei mai tineri, tin cont mult de tehnica, si muncesc mult la text. dar sa nu uitam de cel mai mimportant…

  Răspunde

 6. Andrei, nu pot spune acum de unde am antologia pentru că nu ştiu dacă acela care mi-a dat-o s-ar supăra sau nu pe mine că-i spun numele. Dar asta mai puţin important. Ştii că apare şi numele meu acolo, totuşi? 🙂 mulţumesc lui hose. Şi ştiu că cei mai tineri ţin cont de tehnică, deşi nu se vede asta totdeauna. Eu vă urez succes cu antologia, este o carte f bună şi se va bucura de atenţia criticii din ro. Deşi promovarea asta în grup are dezavantajele ei… însă nu pentru toţi. Aştept şi volumele voastre cu nerăbdare.

  Răspunde

 7. no, sory dar poezia lui dan e expresionista….

  si, de fapt, mai toti cei din humanzone sunt expresionisti…. ce sa faci???

  generatia beat, poezia americana, etc etc ha ha hah hah

  expresionistiiiiiiiiiiiiiiiii

  scrieti baieti scrieti!!!!!!!!!!!!!!

  Răspunde

 8. marin bine ai venit

  te rog mult sa aduci si niste argumente. cred ca multi oamenii ar fi interesati, poate si Dan Sociu, care urmareste cu regularitate activitatea acestui blog, deci Marin – CURAJ

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s