10.10

 

IMG_0233

şedinţa trecută, care a avut loc pe 10.10. [victor o să aibă noroc] a adunat în sala de la litere oameni mulţi şi frumoşi. a citit victor ţvetov – poezie. dacă n-aş fi fost eu atât de moldovean cu origini gagauze, păi şedinţa ar fi început, evident, la timp, dar aşa, eu sunt cum sunt şi am întârziat de-a binelea, că eu altfel nu pot.  şi din motivul că eu sunt în permanentă întârziere uite că şi cronica asta apare pe la mijlocul săptămânii.  [mă mir cum de în general mai apare]

despre ce s-a vorbit la şedinţă, va rămâne un secret pentru cei care n-au putut veni. totuşi, voi menţiona câteva idei care s-au emis din minţile lucide care s-au pus pe analizat texte de ţvetov.

ionică, colegul de vârstă al lui victoraş, ne-a propus să percepem personajul din texte drept un incapabil de a se adapta, şi asta mai ales în contextul poeziei ‘Scurtă strâmtă’.

alex cosmescu a încercat să facă intervenţii chirurgicale. a mers până în adâncul construcţiei, precizând că  toate textele se concentrează în jurul relaţiei personajului cu cineva (mamă, iubită imaginară), pe dialog.

în opinia dariei vlas, modul în care lucrează ţvetov, e următorul: porneşte de la o imagine, o dezvoltă. ei s-a părut că această dezvoltare este uneori artificială, pe alocuri “logoreică” şi că ar trebui gândită mai atent..

eu încercam la un moment dat să selectez fragmente în care ţvetov “cade” în trash, plăcinte cu varză, cartofi curăţaţi, compoturi, pâine muiată în ceai, să dau peştele prin făină, etc etc etc.

am vorbit şi despre yahoo messenger, radio shanson, vodkă, koka kola şi alte chestii de consum.

vadim lungul: „net vnutrenei obrabotki”, nu este clar ce-l preocupă cu adevărat pe autor, nu există atitudine faţă de ceva. vorbea vadim şi despre faptul că nu este clar care sunt ‘crezurile’ acestuia.

nu am putut evita nici momentele specifice cenaclurilor de  tip liceu, pentru că ne-am ciocnit şi cu întrebări gen : care ar fi mesajul pe care ai vrut să-l transmiţi. sau chestii: cum îţi creezi textele, ce te inspiră stuff and stuff.

natalia, o altă prezenţă apropiată ca vârstă de invitat, zicea că autorul încearcă să contureze un ideal amintindu-ne de eul romantic/nesatisfăcut, o lume în care lucrurile nu au valoare, încearcă să-şi construiască o motivaţie.

cristian zilberberg: „nu cred că este nevoie de coerenţă aşa de mult, logica nu este atât de importantă”

către sfârşitul şedinţei s-a ivit printre noi ca printr-o minune, vladislav chistrugă, care a răsfoit niţel paginile lui ţvetov şi nu a vrut să zică decât că i-a plăcut textul Tsunami. dar ne tut to bâlo. a fost suficient să atingem subiectul mecanismelor/modalităţilor de a crea, şi lui vlad îi străluceau aşa frumuşel ochişorii. am zis că în opinia mea, e mai bine să ştii ce vrei să scrii înainte ca să aşterni pe foaie. să coincidă ceea ce ţi-ai propus să scrii şi ceea ce ţi-a ieşit. se pare că l-am nimerit numai bine pe vlad şi a pornit o discuţie destul de fierbinte despre cum se face în lumea artei.

nu pot să nu menţionez faptul că sandu ne-a propus un exerciţiu, care sincer mi s-a părut destul de captivant şi provocator: să scrii un text care să fie aproape în totalitate improvizat şi spontan, să-l scoţi la print, îl citeşti de câteva ori şi îl pui cât mai departe de tine. peste o săptămână îl re-scrii fără să te uiţi pe el, cam ceea ce îţi aduci aminte.

în concluzie spunem că au fost sub 20 de oameni la şedinţă şi că s-a discutat atât de înflăcărat încât mai că s-au aprins copiile textelor lui ţvetov. ca printre altele, cum s-ar zice: po blatu: ţvetov nu s-a aşteptat la aşa o receptare pe cinste, i se părea că discuţiile vor fi mai dure şi mai dureroase haha.

de câtva timp, mă macină o chestie pe care aş vrea s-o abordez aşa fugitiv, fără să intru în detalii.  nişte rândunele mi-au şoptit prin zbor precum că prin acest cenaclu am fi sabotat atelierul lui dumitru crudu care are loc la biblioteca municipală B.P.Haşdeu.  e necesar de explicat că dumitru face nişte ateliere de  scriere dramatică cu un grup anumit de oameni, pe marginea anumitor evenimente. ceea ce ne-am propus noi să facem, e să avem diferiţi invitaţi, textele cărora am putea să le discutăm.

2jpg

IMG_0336

IMG_0322

IMG_0298

IMG_0263

mâine – poimâine anunţăm şi autorul acestui weekend.

ne vedem la litere. dar deja îmbrăcaţi mai călduros.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s